Svijet
0

Japan za veću ravnopravnost spolova

FENA
Japanska vlada odobrila je novi plan koji bi trebalo da promiče jednakost spolova te omogući ženama da u što većem broju zasjednu na liderske pozicije.

Kabinet premijera Junichira Koizumija dao je zeleno svjetlo nizu mjera koje treba da poboljšaju uvjete zapošljavanja za žene i potaknu ih da se vrate na posao nakon porodiljskog dopusta.

Izmjene nazvane planom novog izazova za žene inicirao je sam premijer kao odgovor na sve nižu stopu nataliteta.

Broj stanovnika Japana u 2005. prvi put se počeo smanjivati, nakon rekordnih godina od prije jednog stoljeća.

Političari su zabrinuti niskim udjelom žena u ionako smanjenoj radnoj snazi Japana. Više od dvije trećine žena u Japanu ne vraća se na posao nakon poroda, a njih manje od 10 posto imalo je priliku biti na menadžerskoj funkciji.

Odobreni plan treba ukloniti uočene nedostatke zakona o jednakim mogućnostima, usvojenog prije 20 godina.

Nove mjere uključuju fleskibilnije radno vrijeme, programe obuke za žene koje se vrate na radno mjesto nakon porodiljskoga, otvaranje novih vrtića te pružanje finansijske pomoći poduzetnicama.

Plan bi, u što ranijoj dobi, trebalo da potakne interes djevojaka za znanost i tehnološke studije, a Koizumijev kabinet u zadatak si je stavio da do 2020. na trećini vodećih radnih mjesta u zemlji budu ženski menadžeri.

No, prema nekim naznakama, prenosi BBC, ideja japanskog napretka prema jednakosti spolova mogla bi biti usporena s obzirom na to da bi plan premijera od strane konzervativaca mogao biti shvaćen kao napad na tradicionalne vrijednosti.