Vlada ukinula upozorenje
0

Japan: Više od 25.000 ljudi se vraća u svoje domove

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanska vlada odlučila je u utorak da ukine upozorenje na potrebu za evakuacijom u oblastima udaljenim više od 20 kilometara od havarisane nuklearke Fukushima, pa će tako za oko mjesec dana 25.000 osoba moći da se vrati u svoje domove.

U okviru ovih upozorenja stanovništvu se savjetovalo da bude u pripravnosti da se evakuiše u slučaju pogoršanja situacije u nuklearnom postrojenju.

Iako je u pitanju bilo samo upozorenje, mnogi Japanci su napustili svoje domove strahujući za ličnu sigurnost, ali i zbog toga što im zbog obavezne evakuacije u susjednim oblastima nisu bile na raspolaganju gradske službe.

Oblasti u koje stanovništvo sada može da se vrati moraju u narednih nekoliko nedjelja da izrade planove kako bi se dekontaminirale zgrade i obnovile javne službe, javio je AP.

Zabrana boravka u području u krugu od 20 kilometara oko havarisanog postrojenja, koja je na snazi od potresa i cunamija 11. marta, ostaje da važi, a zvaničnici kažu da će se ona i dalje odnositi i na nekoliko oblasti u kojima je zabilježen visok nivo radijacije, a koja se nazale van tog područja.

Nakon prirodne, a zatim nuklearne katastrofe koja je pogodila sjeveroistok Japana, više od 80.000 osoba je evakuisano, a desetine hiljada njih još ne mogu da se vrate u svoje domove zbog opasnosti od radijacije.