Svijet
0

Japan uveo dodatne sankcije Iranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan, kojem je Iran četvrti dobavljač nafte, u petak je uveo dodatne sankcije toj zemlji slijedeći primjer Sjedinjenih Država koje pritišću Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

Nove mjere idu korak dalje od sankcija koje je nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a i uključuju zabranu finansijskog poslovanja s 15 iranskih banaka koje bi mogle biti povezane s nuklearnim programom.

Takva mjera mogla bi pogoditi neke od velikih japanskih banaka. Pooštrene sankcije uključuju i prekid novih ulaganja u energetiku. Japan je odobrio sankcije protiv Irana početkom augusta u skladu s UN-ovom Rezolucijom 1929, ali su američki dužnosnici pozvali Tokio da slijedi Evropsku uniju u nametanju oštrijih kazni.

Iran je četvrti po redu dobavljač nafte za Japan, poslije Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata te Katara i japanska vlada nije uvela ograničenja na uvoz nafte iz Irana. U 2009. godini Japan je uvozio 421.000 barela nafte na dan.

Vijeće sigurnosti donijelo je 9. juna četvrti niz sankcija kojima kažnjava Islamsku Republiku jer ona odbija prekinuti obogaćivanje urana i tvrdi da je njen nuklearni program isključivo civilni, dok Zapad sumnja da je to izgovor za razvoj atomskog oružja.