Svijet
0

Japan testirao novi proturaketni sistem

FENA
Japan je u utorak uspješno testirao novi proturaketni sistem, uništivši jedan projektil u zraku s jednog od svojih ratnih brodova, izjavio je japanski ministar odbrane.

Projektil-meta ispaljen je sa zemlje, javio je AFP.

Japanski razarač Kongou, koji krstari blizu Havaja, opremljen je ultramodernim sistemom protuzračne odbrane Aegis i američkim proturaketnim sistemom Standart Missile 3 (SM-3).

Ovaj proturaktni štit treba biti postavljen na četiri japanska razarača do marta 2011.

Proba je odmah izazvala kritike organizacije "Ne raketama i proturaketnoj odbrani", koja je ocijenila da je to ugrožavanje miroljubivog ustrojstva Japana.

"Proturaketni štitovi su predstavljeni kao poklon odbrani Japana, ali bi oni mogli olakšati preventivne američke napade na Kinu i Sjevernu Koreju", izjavio je član ove organizacije Koji Sugihara.

Sjeverna Koreja je 1998. godine eksperimentalno ispalila raketu Taepodong koja je nadletjela sjeverni dio Japana i srušila se u Tihi okean.

Ovaj događaj je šokirao jedan dio japanske javnosti koja se uzbudila zbog činjenice da arhipelag može ugroziti njen susjed.

Uspješna proba SM-3 otvara put postavljanju dvostruke proturaketne zavjese s japanske strane.

Ako neka raketa ne bude pogođena sa SM-3, mogao bi je presresti Patriot Advanced Capability 3 (PAC) američke koncepcije, koju je Japan instalirao u martu u zračnoj bazi Iruma, sjeverno od Tokija.