Svijet
0

Japan spreman da ubrizga kapital u velike banke

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan bi mogao uložiti novi kapital u svoje velike banke kako bi pomogao drugu svjetsku ekonomiju da izađe iz krize, izjavio je u petak poslanik stranke na vlasti.

Japanska vlada objavila je u utorak da je spremna da ponovo uloži kapital u regionalne japanske banke, kojima je potreban kako bi nastavile da daju kredite manjim firmama.

Prema Hakuou Yanagisawi, poslanik Liberalno-demokratske stranke (PLD), rukovodilac protukriznog odbora, država bi mogla proširiti tu mjeru na velike banke u zemlji ako to bude potrebno.

"Razmatramo mogućnost da ubrizgamo kapital, u preventivne svrhe, u mega-banke, ako to situacija zahtijeva", rekao je Yanagisawa a navodi ga agencija Jiji Press.

Velike japanske banke kao što su Mitsubishi UFJ Financial group, Mizuho Financial group i Sumitomo Mitsui Financial group dosad su uveliko bile pošteđene svjetske finansijske krize.

Japanski ministar finansija Shoichi Nakagawa, zadužen i za nadzor bankarskoga sistema, objavio je da je Japan spreman da pojednostavi svoje finansijske propise kako bi pomogao preduzećima da prebrode krizu, kako je to već urađeno u drugim zemljama.

"Zatražio sam od japanske skupštine da uradi neophodne izmjene kako bi se preventivno izbjegli sistematični finansijski rizici", izjavio je on, a navodi ga Dow Jones Newswires.