Svijet
0

Japan se izvinio američkim zatvorenicima iz 2. svjetskog rata

FENA
Katsuya Okada (Foto: AP)
Katsuya Okada (Foto: AP)
Japanski ministar vanjskih poslova izvinio se u ponedjeljak bivšim američkim ratnim zarobljenicima zbog lošeg postupanja prema njima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Za vrijeme Drugog svjetskog rata zarobila vas je japanska vojska i s vama nehumano postupala", izjavio je Katsuya Okada na prijemu organiziranom u čast 14 bivših zatvorenika koji su došli iz Sjedinjenih Američkih Država i koji su prvi od zatvorenika zvanično pozvanih u Tokio.

"U ime japanske vlade i kao ministar vanjskih poslova želio bih vam izraziti najiskrenije izvinjenje", kazao je on.

Veterani su zahvalili Okadi na njegovim riječima, ali su također pozvali japanske vlasti da usvoje pismenu deklaraciju, što do danas nije bilo učinjeno.

"Ovo je za nas prilika da dobijemo pravdu koju tražimo svih ovih godina", naglasio je Lester Tenney, koji je preživio "Bataanski marš smrti", dugi prisilni marš za koji je naredbu dobilo više od 70.000 ratnih zatvorenika na Filipinima 1942.

Nekoliko hiljada zatvorenika je tu umrlo od iscrpljenosti ili od posljedica lošeg postupanja njihovih čuvara.

Pismeno izvinjenje japanske vlade bi omogućilo da se dopuni znanje o toj tragičnoj epizodi u Japanu, kazao je Tenney.

On je dodao da bivši američki ratni zarobljenici očekuju izvinjenje japanskih firmi Mitsui, Mitsubishi, Nippon Steel i Kawasaki, koje su koristile ratne zatvorenike kao radnu snagu.

"Te privatne firme nas nisu korektno hranile i brinule o nama, a svom osoblju su dozvoljavale da nas tuku", kazao je Tenney.

Kompanije koje danas nose isto ime predstavljaju ili potpuno ili djelimično različite pravne subjekte iako su nasljednici onih bivših.