Svijet
0

Japan razmatra smanjenje donacija inozemstvu za 20 posto

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japan, peti svjetski donator, razmatra smanjenje pomoći inozemstvu za 20 posto u tekućoj fiskalnoj godini, zaključno s februarom 2012., da bi ta sredstva uložio u dopunski proračun za reguliranje posljedica prošlomjesečnog razornog potresa i gigantskog cunamija.

Japanski mediji saopćavaju kako se procjenjuje da će inicijalni dopunski proračun iznositi više od 35 milijardi dolara, a vlada u Tokiju strahuje da bi njegovo financiranje pretežno na temelju izdavanja obveznica suviše uvećalo ionako ogroman javni dug zemlje, prenosi Reuters.

U katastrofi 11. marta gotovo je 28.000 ljudi poginulo ili se vode kao nestali, a više od 163.000 je ostalo bez doma. Materijalna je šteta u trećoj po veličini privredi u svijetu, prema procjenama vlade u Tokiju, između 190 i 295 milijardi američkih dolara.

Japan je prvobitno za tzv. "službenu razvojnu pomoć" inozemstvu (ODA) u tekućoj fiskalnoj godini izdvojio 572,7 milijardi jena (6,7 milijardi dolara), ali vladajuća demokratska stranka i vlada te zemlje sada razmatraju "kresanje" ovih sredstava za 20 posto.

Japan je 1990-ih bio najveći svjetski donator, ali je posljednjih godina počeo smanjivati pomoć inozemstvu jer se država trudi da izađe nakraj s javnim dugom koji je gotovo dvostruko veći od ukupne vrijednosti japanske ekonomije, procijenjene na pet bilijuna dolara.

Prema pisanju dnevnika Asahi Shimbun, iz spomenutog dopunskog proračuna će biti financirana obnova prometnica, luka i škola i pružana pomoć stanovnicima pogođenih područja na sjeveroistoku zemlje da pronađu novi posao.