Svijet
0

Japan: Radioaktivna voda iscurila iz reaktora u Genkaiju

FENA
Približno 1,8 tona radioaktivne vode iscurilo je iz rashladnog sistema u nuklearnoj elektrani grada Genkai u japanskoj prefekturi Saga u Japanu, javile su u subotu novinske agencije.

Portparol japanske Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost Tecuja Saito saopćio je da je radioaktivna voda, koja je iscurila u petak ujutro, odvodnim cijevima provedena do skladišta i da ne predstavlja sigurnosni rizik.

"Postoje različiti problemi u Genkaiju, u južnom regionu Kjušu. Međutim, ne postoji sigurnosni problem poslije onoga što se dogodilo", rekao je Saito.

Po njegovim riječima, voda je iscurila iz jedne pumpe u reaktoru broj tri, a uzrok još istražuje, izvijestio je AP, nazivajući ovaj slučaj u centrali kompanije "Kyushu electric power" najnovijim problemom japanske atomske energetike. Reaktor 3 je u trenutku curenja bio u stanju mirovanja, jer je zaustavljen zbog redovne kontrole.

Curenje vode na centrali desilo se u momentu kada Japan nastavlja da stabilizira situaciju na centrali Fukušima na sjeveroistočnoj obali, gdje je u zemljotresu i naknadnom cunamiju 11. marta havariran reaktor i emitirana velika količina radijacije u zrak i okean, podsjeća AP.

Agencija Kjodo navela je da se gradonačelnik Genkaija, Hideo Kišimoto požalio da "Kyushu electric power" nije potpuno otvorena za informacije, jer nije odmah saopćila o curenju vode, već samo o problemima s pumpom.