Svijet
0

Japan: Povećan nivo uzbune oko vulkana Hakone

FENA
Japanske vlasti su u srijedu podigle nivo uzbune oko vulkana Hakone koji se aktivirao u turističkoj regiji, termalnom centru u blizini Tokija.

"Povećali smo uzbunu na drugi stepen nakon što smo otkrili relativno jače potrese na većoj dubini", saopćila je japanska meteorološka agencija. Ova uzdrhtavanja su slabe jačine ali se javljaju učestalije.

Nakon uzbune, pristup pješačkoj stazi u blizini vulkana, koji ispušta fumarole od prije nekoliko dana, zabranjen je.

U utorak, tri mini potresa jačine 2 i 2,6 stepeni, registrirana su na planini Hakone, 80 kilometara jugozapadno od Tokija, precizirala je agencija.

Meteorološka agencija je savjetovala da se ograniči pristup lokaciji Hakonea zbog rizika od pepela i kamenja u slučaju erupcije.

Kao rezultat toga, općina Hakonea je odlučila da evakuira ljude iz vulkanskog područja Owakudani, popularnog turističkog šetališta.

Okolne ceste su zatvorene kao i kablovske operacije.

Međutim, seizmička aktivnost u regiji nije dovoljno jaka da bi bilo potrebno izvršiti opću evakuaciju stanovništva, prema meteorološkoj agenciji.

Hakone, u srcu vulkanskog parka, je najpoznatija termalna banja u Japanu.

Termalna banja svake godine privuče 20 miliona posjetilaca, uključujući i strane turiste, i očekuje se da će "buđenje" planine u Hakoneu loše uticati na sezonu dok su Japanci u punom jeku "Golden Weeka", niza prazničnih dana posvećenih turizmu.

Japan se nalazi u Pacifičkom vatrenom pojasu, seizmičkoj i vulkanskoj zoni.

U septembru je vulkan u središnjem dijelu zemlje, planina Ontake, iznenada eruptirao. Poginulo je 57 osoba, šest se smatra nestalim.