Svijet
3

Japan ponudio nove mjere protiv radioaktivnog curenja u Fukushimi

Klix.ba
Japanska vlada ponudila je nove mjere za zaustavljanje curenja radioaktivne vode iz oštećene nuklearne elektrane u Fukushimi. Zvaničnici su naveli kako bi za dvije godine elektrana mogla potpuno ostati bez prostora za skladištenje kontaminirane vode.

Nove mjere uključuju ideje odabrane među 780 prijedloga iz cijelog svijeta, koje je zatražilo Ministarstvo industrije Japana.

Nakon što je cunami izazvan zemljotresom udario u nuklearnu elektranu u martu 2011. godine, jezgre tri reaktora su se istopile i prošle kroz betonsko kućište reaktora. Voda korištena za hlađenje reaktora curila je u tlo i kontaminirala podzemne vode oko elektrane. Kasnije je počela da curi u Tihi okean.

Jedna od novih mjera uključuje prekrivanje tla asfaltom, kako bi se reduciralo akumuliranje padavina. Prema mišljenju stručnjaka, većinu podzemnih voda koje ulaze u reaktor čini kišnica. Još uvijek nije pripremljen konkretan plan i nije poznato kolika površina će biti prekrivena asfaltom.

"S druge strane, smanjivanje količine podzemnih voda može dovesti do propadanja tla na mjestima gdje su smještene stotine rezervoara sa kontaminiranom vodom", rekao je Hitoshi Tsukamoto, geolog Nacionalnog instituta napredne industrijske nauke i tehnologije. Ukazao je kako mjere za prevenciju propadanja moraju biti pažljivo proračunate prije implementacije ovakvog prijedloga.

Predložena je i izgradnja više rezervoara većeg kapaciteta i instalacija podmorskih filtera za kontaminiranu vodu, kao i osnivanje tima stručnjaka koji bi brinuo o velikim količinama tricija, radioaktivnog izotopa sadržanog u vodi.

Neki stručnjaci su predložili puštanje kontaminirane vode u okean, budući da je tricij manje opasan od izotopa poput cezija i stroncija.

Prijedlozi su došli kao dio pokušaja Vlade Japana za ubrzavanje čišćenja Fukushime. Tu je već hiljadu rezervoara sa više od 370 hiljada tona kontaminirane vode, od kojih su mnogi pretrpjeli curenja. U septembru je vlada obećala gotovo 500 miliona dolara za izgradnju ledene brane u tlu oko elektrane kako bi se spriječilo curenje kontaminirane vode u okean.

Izrešetan problemima, kompleksni process čišćenja elektrane sastoji se iz brojnih komponenti, uključujući i uklanjanje hiljada šipki nuklearnog goriva, koje je počelo prošlog mjeseca i smatra se jednom od najopasnijih operacija u nuklearnoj historiji.