Svijet
0

Japan: Poginula jedna od najpoznatijih svjetskih planinarki

Anadolija
Poznata svjetska planinarka Kei Taniguchi (43) poginula je tokom jedne od ekspedicija ove sedmice na planinskom vijencu Daisetsuzan na najsjevernijem japanskom ostrvu Hokkaido.

Taniguchi, koja je osvojila Mount Everest 2007, postala je prva žena planinar koja je dobila prestižno priznanje Piolet d'Or (Golden Ice Axe) 2009. godine.

Njen prijatelj i kolega planinar Hiroshi Hagiwara izjavio je da je Taniguchi pala za vrijeme pauze na vrhu Kurodake visokom 1.984 metra nadmorske visine, nakon što su ona i kolege osvojili ovaj vrh.

"Bila je s nama i jednostavno nije imala sreće", rekao je Hagiwara. 

Taniguchi se navodno otkačila s užeta kojim su bili vezani planinari tokom uspona i otišla iza jedne stijene, gdje je kasnije nađena njena rukavica što je bio znak da je pala.

Potraga nije mogla početi odmah zbog lošeg vremena. No, kasnije je tijelo planinarke nađeno pod snijegom nekoliko stotina metara niže od mjesta na kojem je posljednji put viđena. Tijelo je izvučeno uz pomoć helikoptera u četvrtak kad je i potvrđena smrt.

Taniguchi i njen kolega Kazuya Hiraide dobili su priznanje jer su savladali neke od tehnički najzahtjevnijih uspona na Aljasci, Nepalu, Tibetu, Pakistanu i Kini.