Svijet
0

Japan planira izgradnju 100.000 privremenih kuća

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski premijer Naoto Kan najavio je da njegova zemlja planira podići oko 100.000 privremenih kuća kako bi smjestila građane čiji su domovi uništeni u zemljotresu i cunamiju prošlog mjeseca.

Oko 135.000 ljudi trenutno je smješteno u 2.500 skloništa organiziranih u školama i općinskim centrima, a mnogi privremeno borave kod rođaka.

Premijer je novinarima rekao da će oko 30.000 kuća biti završeno do kraja maja, prenio je AP.

On je ranije danas najavio dodatni budžet od 50 milijardi dolara za finansiranje obnove i pozvao Japance da troše novac tokom predstojećih japanskih praznika kako bi pomogli oživljavanju privrede.

Očekuje se da će parlament usvojiti prijedlog budžeta iduće sedmice.

"Ovo je prvi korak ka izgradnji Japana", saopćio je tim povodom ministar finansija Joshihiko Noda.

Vlada će odvojiti oko 1,2 biliona jena za popravku puteva i luka oštećenih zemljotresom i cunamijem koji su 11 marta pogodili zemlju usmrtivši više od 25.000 ljudi.

Prema prijedlogu budžeta, vlada će utrošiti više od 362 milijarde jena za izgradnju privremenih domova i još 252 milijarde jena za raščišćavanje ruševina.

Prema procjenama Tokija, šteta od zemljotresa i cunamija mogla bi dostići 309 milijardi dolara, što bi značilo da je riječ o dosada najvećoj zabilježenoj šteti pričinjenoj prirodnom katastrofom u svetu.