Svijet
0

Japan odobrio Iraku zajam za pokretanje naftne industrije

FENA
Nuri al-Maliki; Foto: Reuters
Nuri al-Maliki; Foto: Reuters
Japan je objavio u ponedjeljak, tokom posjete iračkog premijera Nurija al-Malikija, da je odobrio Iraku zajam od 102,8 milijardi jena, oko 640 miliona eura odnosno 860 miliona dolara za pokretanje naftne industrije.

"Stabilnost Iraka je od značaja za Srednji istok i međunarodnu zajednicu", naglasio je japanski premijer Shinzo Abe, koji je razgovarao s iračkim kolegom.

"Zbog toga Japan nastoji da učestvuje u obnovi Iraka kroz raspoređivanje svojih snaga i pružanje pomoći za razvoj", rekao je Abe.

"Želim da nastavimo da podržavamo napore premijera Malikija u obnovi Iraka", dodao je on.

Japanski zajam omogućit će investiranje u naftnu i elektro infrastrukturu uništenu nasiljem i dugogodišnjim embargom. Sredstva će se posebno finansirati za izgranju naftovoda u Basri.

Novac će biti investiran i za tvornice đubriva i rafinerije nafte, precizirao je japanski ministar vanjskih poslova.

Vraćanje ovog zajma, koji će finansirati japanska banka za međunarodnu suradnju, odnosit će se na period od 40 godina, s godišnjom kamatnom stopom od 0,75 posto.

Ovaj zajam ulazi u okvire šest milijardi dolara pomoći, koje je Tokio najavio 2003., u obliku otpisa dugova te novih kredita i donacija. Japan je jedan od glavnih donatora Iraku, i veliki dio te pomoći odgađa zbog nestabilnosti u zemlji.

Malikija, koji je u nedjelju navečer stigao u Japan, u ponedjeljak je primio car Akihito i carica Michiko.On je također razgovarao s ministrom odbrane Fumiom Kyumom.

Nakon Japana Maliki odlazi u Južnu Koreju.