Svijet
0

Japan: Nakon teškog poraza Noda najavio ostavku

FENA
Čelnik japanske Liberalne demokratske stranke, Shinzo Abe, izjavio je da je njegova stranka preuzela "veliku odgovornost" nakon uvjerljive pobjede na nedjeljnim izborima.

Konzervativna Liberalna demokratska stranka osvojila je skoro 300 mjesta u parlamertu, i sa svojim koalicijskim partnerima, osvojit će dvotrećinsku većinu mjesta u donjem domu parlamenta, prenosi BBC.

Vladajuća Demokratska stranka pretrpila je težak gubitak, a njen čelnik Yoshihiko Nodanajavio je ostavku.

Abe, koji je sedmi japanski premijer u posljednjih desetak godina, suočen je s ekonomskim problemima i teritorijalnim sporom s Kinom.

"Osvojili smo više mjesta nego što smo očekivali. Imamo veliku odgovornost", izjavio je Abe.

Zvanični rezultati izbora očekuju se tokom dana, ali su japanski mediji javili da je LDP osvojila 294 mjesta u parlamentu.

Zajedno sa strankom Novi Komeito, koja je osvojila 31 mjesto, koalicija će imati dvotrećinsku većinu u Donjem domu koji broji 490 poslanika, stavljajući je u poziciju da usvoji dugo blokirane zakone u parlamentu.

Broj poslanika Demokratske stranke u donjem domu parlamenta smanjen je s 230 na 57, javila je novinska agencija Kodo, a odlazeći premijer Yoshihiko Noda nazvao je izborni rezultat stranke "teškim porazom".

Desničarska Japanska stranka obnove osvojila je 54 mjesta u parlamentu, javili su japanski mediji.

Vrijednost dionica porasla je u ponedjeljak ujutro nakon objave pobjede Abea, koji je obećao više ulaganja u javni sektor i najavio je mjere na slabljenju jena i borbi protiv deflacije.

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je Abeu na izbornoj pobjedi, poručivši kako se nada "bliskoj saradnji" s novom japanskom vladom.

Kineski mediji upozorili su, ipak, da je "brzo okretanje Japana ka desnici" zabrinulo njegove susjede.

"Istorija je dokazala mnogo puta da je miroljubivi Japan dobar za regiju u cijeli svijet, dok ratoborni Japan izaziva nove probleme u svijetu", navodi u komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua.

Japan i Kina trenutno su u teritorijalnom sporu oko otoka u Istočnom kineskom moru na koje obje zemlje imaju pretenzije.

Abe, koga smatraju vanjskopolitičkim jastrebom, pozvao je na reviziju japanskog pacifističkog ustava i jačanje patriotskih osjećanja, istovremeno se zalažući za oštriji stav prema Kini u teritorijalnom sporu.

Obraćajući se nakon izborne pobjede u nedjelju, on je izjavio da njegova stranka namjerava "zaustaviti kinesku provokaciju".