Svijet
0

Japan lansirao prvu mjesečevu sondu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan je uspješno lansirao svoju prvu mjesečevu sondu, nazvanu Kaguya po princezi iz bajki, što je najnoviji potez u utrci s Kinom, Indijom i SAD-om oko istraživanja mjeseca. Japanski se astronauti nadaju da će prema mjesecu poletjeti do 2025. godine.

Raketa je uzletjela s otoka Tanegashime, hiljadu kilometara južno od Tokija, a sonda se odvojila od rakete na nebu iznad Čilea 45 minuta nakon polijetanja.

Sonda će orbitirati oko zemlje dva puta a zatim će putovati 380 hiljada kilometara do mjeseca. Misija se sastoji od glavne sonde i dva mala satelita koji su opremljeni s 14 instrumenata za ispitivanje površine terena, gravitacije i ostalih karakteristika koje bi nam mogle otkriti više o porijeklu i evoluciji mjeseca.

Kina još ove godine planira lansirati sondu nazvanu Chang e One koja će snimiti 3D prikaze mjeseca. Indija također ne zaostaje: njihova misija kreće 2008. godine, a indijski bi astronauti na mjesec mogli poletjeti već 2020. godine. SAD će svoju sondu također lansirati sljedeće godine.