Taro Aso
0

"Japan i dalje protiv ekonomske pomoći Sje.Koreji"

FENA
Japan neće skinuti zabranu dostave ekonomske pomoći Sjevernoj Koreji iako je ona izbrisana s američkog spiska država koje podržavaju terorizam sve dok ne bude ostvaren napredak u sporu oko sudbine Japanaca koje je Pjongjang oteo prije više desetljeća, saopćio je u utorak japanski premijer Taro Aso.

"I ranije smo govorili da sve dok ne bude ostvaren napredak u japansko-sjevernokorejskim odnosima, među kojima je i pitanje otetih, nećemo učestvovati u ekonomskoj i energetskoj pomoći u okviru multilateralnih pregovora", izjavio je Aso parlamentarnom odboru.

"Naš stav se nije promijenio", rekao je on i dodao da će nastaviti tražiti povratak svih preživjelih koji su oteti 1970-ih i 1980-ih godina u komunističkoj državi, prenio je Reuters.

Sjeverna Koreja je priznala otmicu 13 Japanaca "radi obuke špijuna". Tokio, međutim, misli da je broj otetih veći i ne vjeruje u tvrdnje Pjongjanga da je u životu još samo petero otetih.

Asova izjava potcrtava razlike između Tokija, s jedne, i ostalih pet država učesnica pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, s druge strane, navodi Reuters.

Sjedinjene Države su u subotu skinule Pjongjang s "crne liste" nakon što je pristao nastaviti demontiranje svojih nuklearnih postrojenja i dozvoliti inspektorima UN-ove agencije pristup svojim nuklearnim objektima.