Svijet
0

Japan formira specijalnu antiterorističku jedinicu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japan će uskoro formirati specijalnu antiterorističku jedinicu sa 3.200 ljudi, koja će se pripremati za brza djelovanja protiv terorista i u drugim opasnim situacijama u zemlji i inozemstvu, saopćili su u petak vojni zvaničnici.

Novi Centralni tim za brza reagiranja, prva formacija takve vrste u zemlji, bit će zvanično inauguriran 28. marta, a činit će ga pripadnici postojećih specijalnih snaga, prenosi AP. Specijalci iz novog tima djelovat će i u mirovnim operacijama izvan Japana.

Ovaj potez je uslijedio dva mjeseca nakon odluke premijera Shinza Abea da dodatno ojača nacionalnu sigurnosnu agenciju. Sjedište nove jedinice bit će u Tokiju.

Djelovanje japanskih oružanih snaga izvan zemlje veoma je ograničeno pacifističkim ustavom, ali je Abe najavio da će se založiti za izmjene najvišeg pravnog akta kako bi se takozvanim samoodbrambenim snagama dala veća ovlaštenja.

Jučer je japanska mornarica dobila još jedan specijalno opremljeni razarač koji će, prema izjavama nadležnih, doprinijeti boljem uočavanju prijetnji koje dolaze od raketnog sistema Sjeverne Koreje.

U cilju jačanja nacionalne sigurnosti, japanska vazduhoplovna odbrana je odlučila da, krajem mjeseca, u blizini Tokija, rasporedi rakete presretače tipa "Patriot".

Japan je jedan od glavnih saveznika SAD u regionu, a na njegovoj teritoriji se nalazi oko 50.000 američkih vojnika.