Devet mjeseci nakon cunamija
0

Japan će proglasiti nuklearnu elektranu Fukushima sigurnom

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Japanske vlasti će uskoro saopćiti da su inžinjeri napokon "ugasili" i osigurali nuklearnu elektranu Fukushima, devet mjeseci nakon razornog zemljotresa i cunamija, javlja BBC.

Japanski premijer Yoshihiko Noda očekuje da će nuklearna elektrana Fukushima biti proglašena sigurnom u petak. "Hladno gašenje" je rezultat ulaganja velikih napora za uspostavljanje kontrole nad elektranom. No, potrebno je nekoliko desetljeća da bi se nuklearna elektrana potpuno uklonila.

Postrojenje sa šest reaktora je oštećeno 11. marta kada su Japan pogodili zemljotres i cunami. Eksplozije su se dogodile u četiri reaktora nakon što su valovi onesposobili sistem hlađenja.

Radnici u postrojenju koje kontroliše kompanija Tokyo Electric Power (Tepco), koristili su morsku vodu da ohlade reaktore. Otpadne vode su se nagomilale, a određena količina kontaminirane tekućine je završila u moru. Zabrana pristupa zoni od 20 km oko elektrane je i dalje na snazi.

Japanske vlasti su ranije najavile da bi nuklearna elektrana trebala biti ugašena do kraja godine.

Više pod 80.000 ljudi je bilo prisiljeno napustiti opasnu zonu koja je određena odmah nakon cunamija. Još uvijek je preopasno da se stanovnici vrate svojim kućama. Japanske vlasti tvrde da je potrebno oko 40 godina da se elektrana potpuno ukloni.