Svijet
0

Japan će povući svoje trupe iz Iraka

FENA
Japanska vlada objavila je u ponedjeljak povećanje pomoći Iraku, u cilju nastavka podrške toj zemlji iz koje najavljujue povlačenje japanskog kontingenta.

Ova finansijska pomoć, koja će iznositi 3,35 milijardi jena (23 miliona eura), spada u okvire pomoći koju je Tokio obećao novoj iračkoj vladi.

Ta pomoć će poslužiti za obnavljanje cestovne infrastrukture u regionu Samawe, šiitskog grada 250 km jugoistočno od Bagdada, u provinciji Al-Muthanna, gdje je od januara 2004. raspoređeno oko 600 japanskih vojnika, preciziralo je ministarstvo vanjskih poslova

"Razvoj transportne mreže je izazov koji hitno treba uraditi kako bi se povratila iračka ekonomija i društvo", naglasilo je iračko ministarstvo.

Ova odluka uslijedila je u trenutku kada je japanski premijer Junichiro Koizumi objavio povlačenje japanskih trupa iz Iraka, najvjerojatnije u srijedu prije susreta s predsjednikom Bushom, krajem mjeseca.

Irački premijer Nuri al-Maliki je objavio u ponedjeljak da će se koalicione trupe povući sljedećeg mjeseca iz provincije al-Muthanna, u kojoj je raspoređen japanski ekspedicioni korpus.

Najriskantnija misija japanskih vojnika nakon Drugog svjetskog rata, naime sudjelovanje u multinacionalnom kontingentu raspoređenom u okviru koalicijskih snaga u Iraku, donijela je Tokiju priznanje japanskog saveznika Sjedinjenih Država, ali i izazvala oštru podjelu u vlastitoj zemlji i protivljenje velikog broja japanskih glasača.