Za spas ugroženih
0

Japan će MMF-u ponuditi 100 milijardi dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japan je spreman ponuditi 100 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kako bi se spasile zemlje koje su najviše pogođene svjetskom finansijskom krizom, objavila je u petak japanska vlada.

Ovaj prijedlog formulirat će japanski premijer Taro Aso na samitu velikih industrijskih zemalja i novih ekonomija na G20 u subotu u Washingtonu, navodi se u saopćenju koje je objavio premijerov ured.

Aso će također pozvati zemlje članice da povećaju svoje doprinose MMF-u kako bi se pomoglo zemljama na ivici bankrota.

Island, Mađarska i Ukrajina već su zatražile pomoć MMF-a.

"U očekivanju efektivnog kapitala, spremni smo ponuditi 100 milijardi dolara MMF-u s naših deviznih rezervi", navodi se u saopćenju. Japan je imao krajem oktobra blizu 978 milijardi dolara deviznih rezervi, čime se plasirao na drugo mjesto u svijetu iza Kine.

Dnevni list Yomiuri Shimbun piše da će šef japanske vlade predložiti da se udvostruči aktuelni iznos resursa MMF-a, koji je utvrđen na 340 milijardi dolara.

Aso će se prvenstveno obratiti novim ekonomskim zemljama, u prvom redu Kini, kako bi pojačale svoje doprinose MMF-u i zauzvrat dobile utjecajniju ulogu unutar institucije, piše ovaj veliki japanski list.

Prema uredu japanskog premijera, Aso će predložiti na G20 da se izmijeni sistem prava glasanja unutar MMF-a, Svjetske banke i ostalih međunarodnih institucija.