Ukrajina
0

Janukoviču najviše glasova, Timošenko druga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinski opozicijski lider Viktor Janukovič vodi na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, dok se predsjednica vlade Julija Timošenko nalazi na drugom mjestu, pokazali su podaci dviju agencija za praćenje glasanja.

Prema podacima ICTV-a, Janukovič je dobio 35,06 posto glasova, a Timošenko 25,72 posto.

Podaci agencije National Exit Poll pokazuju da je za Janukoviča glasalo 31,5 posto birača, a za Timošenko 27,2 posto, prenio je Reuters.

Ukoliko ovi podaci budu potvrđeni, Janukovič i Timošenko suočit će se 7. februara u drugom krugu izbora u borbi za mjesto šefa države.

U međuvremenu je blizak suradnik Janukoviča rekao je da sudeći po dosadašnjim rezultatima glasanja opozicijski lider ima 100 posto šansi za pobjedu.

"Šanse za pobjedu našeg kandidata Viktora Janukoviča u drugom krugu izbora su 100 posto. A za njih, za Timošenko nema nikakvih šansi", rekao je novinarima Mikola Azarov, nekadašnji ministar financija.

Na drugoj strani, jedan od bliskih saveznika Julije Timošenko tvrdi da je u drugom krugu izbora njena pobjeda osigurana.

"Osnovni zaključak koji možemo izvesti iz dosadašnjih rezultata jeste da će, usprkos tijesnoj pobjedi našeg protivnika Viktora Janukoviča u prvom krugu, naš sljedeći predsjednik biti Julija Timošenko", rekao je potpredsjednik vlade Oleksander Turčnjov.

Na prvim predsjedničkim izborima nakon "narandžaste revolucije" između 18 kandidata trebalo je da odlučuje oko 37 miliona birača.

Izbori se održavaju u vrijeme kada je zemlja pogođena ekonomskom krizom i unutarnjim sukobima.

Svi kandidati zalažu se za borbu protiv korupcije i sudsku i vojnu reformu, a Timošenko i Janukovič, kao i predsjednik Rade (parlamenta) Vladimir Litvin i još neki kandidati birače uvjeravaju da će nakon pobjede radikalno poboljšati odnose s Moskvom.