Predsjednički izbori u Ukrajini
0

Janukovič vodi sa tri posto glasova više

SRNA
Viktor Janukovič (Foto: Reuters)
Viktor Janukovič (Foto: Reuters)
Opozicioni lider Viktor Janukovič, nakon prebrojavanja oko dvije trećine glasova iz drugog kruga predsjedničkih izbora u Ukrajini, ima prednost od oko tri posto nad svojim rivalom, aktuelnim premijerom Julijom Timošenko.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon 81,02 posto prebrojanih glasova Janukovič je osvojio 48,67 posto dok je aktuelni premijer Julija Timošenko osvojila 45,66 posto glasova.

Na konferenciji za novinare, Viktor Janukovič je  sinoć čestitao svima na pobjedi i izjavio da namjerava pod hitno da provede ekonomske reforme neophodne za izlazak iz krize. 

Glavni rival na ovim izborima Julija Timošenko je izjavila da je prerano da se bi se proglasili rezultati, a iz njenog tabora ukazuju na brojne nepravilnosti u izbornom procesu.

Timošenkova je već najavljivala organizovanje masovnih demonstracija.

Ukoliko bude potvrđena Janukovičeva pobjeda bi predstavljala upečatljiv povratak čovjeka koji je, kao simbol starog režima bio zbrisan sa vlasti tokom "Narandžaste revolucije" 2004. godine.

Predizborna kampanja bila je izuzetno žestoka, a praćena je upozorenjima o mogućnosti masovnih uličnih protesta. 
Obje strane su se međusobno optuživale da planiraju da manipulišu glasovima, a analitičari su i predvidjeli vrlo tijesan rezultat i mogućnost da će gubitnička strana vjerovatno dovesti u pitanje ispravnost glasanja. 

Međusobne optužbe bacile su u sjenu političke platforme dva kandidata. 

Za razliku od 2004. kada su dva tabora bila jasno podijeljena na proruski, Janukovičev, i proevropski, kojem je pripadala Julija Timošenko, i jedna i druga strana su se ovog puta držale srednje linije - i Julija Timošenko i Viktor Janukovič obećali su da će raditi na približavanju Evropskoj uniji i istovremeno graditi pragmatične odnose sa Rusijom, od koje zavisi sanbdijevanje Ukrajine energenitima. 

U prvom krugu predsjedničkih izbora Janukovič je pobijedio sa 10 posto prednosti u odnosu na Timošenkovu.