Ukrajina
0

Janukovič traži vanredne izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider najveće opozicijske stranke u Ukrajini i bivši premijer Viktor Janukovič zatražio je u četvrtak održavanje vanrednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, dok je njegova Stranka regija najavila pokretanje postupka opoziva predsjednika Viktora Juščenka.

Istupajući u parlamentu (Vrhovnoj radi) Ukrajine, Janukovič je rekao da je to jedini izlaz iz nastale situacije u zemlji.

"Treba mijenjati i predsjednika, i vladu, i skupštinu", rekao je Janukovič, čija je stranka tražila da se glasa o povjerenju vladi, prenijeli su ruski mediji.

Govoreći o tome kada bi mogli biti održani vanredni izbori, lider Stranke regija je naveo da će to biti kada njega i deputate iznesu iz skupštinske dvorane.

"Ako to budemo čekali, to ćemo i dočekati", rekao je on.

Poslanik Janukovičeve stranke Mihail Čečetov najavio je da će danas biti započeta priprema za pokretanje procedure "impičmenta" Juščenka.

"Predsjednik je bio obavezan da dođe u parlament, da zajedno s premijerom objasni situaciju u finansijsko-ekonomskoj oblasti", rekao je Čečetov.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko odazvala se pozivu Stranke regija i danas je u Radi podnijela izvještaj o radu na otklanjanju posljedica ekonomske krize.

Ona je rekla da je ekonomska situacija u zemlji "izuzetno teška", a da je glavni razlog krize u privredi stanje u bankarskom sistemu, koji ne finansira realni sektor.

Prema njenim riječima, rast bruto društvenog proizvoda (BDP) ove godine trebalo bi da iznosi 0,4 posto, inflacija je planirana na nivou od 9,5 posto, a budžetski deficit u granicama 2,96 posto.

Državni dug će dostići 11 posto BDP-a, rekla je Timošenko, ističući da je "cijeli svijet ušao u globalnu recesiju, a ni Ukrajini neće biti lako".

Ukrajinska premijerka je bez preciziranja najavila da će sljedeće sedmice biti promjena u vladi koja, kako je istaknula, treba biti "vlada istomišljenika".

"Sve političke snage koje žele istaknuti kandidature i hoće da uđu u koaliciju, mogu to uraditi", rekla je Timošenko, prenosi Tanjug.

Komunistička partija Ukrajine najavila je da neće podržati vladu, a ako ne bude izglasano nepovjerenje vladi, Stranka regija počet će s prikupljanjem potpisa za provođenje referenduma o ostavci vlade.