Svijet
26

Janukovič prvi put u javnosti: Nisam pobjegao, bio sam prisiljen da odem

Anadolija
Viktor Janukovič, smijenjeni predsjednik Ukrajine, u svom prvom pojavljivanju u javnosti nakon što je u subotu napustio Kijev, rekao je danas u ruskom Rostovu da se planira vratiti u Ukrajinu, napominjući kako je on još uvijek "legitimni predsjednik Ukrajine".
Viktor Janukovič
Viktor Janukovič
“Planiram se vratiti u Ukrajinu da se borim za budućnost te zemlje i njenih građana. Potrebno je da Ukrajinci žive u stabilnosti”, kazao je on.

Janukovič je naglasio kako ne priznaje privremenu vlast u Ukrajinu niti izbore u toj zemlji koji su planirani za maj ove godine.

“Ti izbori su ilegalni i nisu ustavni tako da ja neću učestvovati na takvim izborima. Vratit ću se u Ukrajinu kada mi sigurnost bude zagarantovana”, kazao je Janukovič.

Izrazio je žaljenje zbog nasilja i zbog nevino ubijenih ljudi na ulicama Ukrajine, kazavši kako se “izvinjava zbog onih koji su nevino ubijeni u Ukrajini”.

Dodao je kako se još uvijek smatra legitimnim predsjednikom Ukrajine, jer mu, prema njegovim riječima, po ustavu te zemlje pripada to pravo.

“Ja sam još uvijek legitimni predsjednik Ukrajine jer nisam potpisao da podnosim ostavku. Prema ustavu Ukrajine, ja sam još uvijek jedini predsjednik zemlje. Također, neću nikada priznati zakone koje je donio novi parlament Ukrajine”, poručio je.

Janukovič je u svome obraćanju naglasio kako je “neodgovorna politika Zapada podigla ustanak u Ukrajini”.

"Namjeravam da nastavim borbu za budućnost Ukrajine. Kiev je preuzela naoružana grupa koja je uzrokovala eksplozije i prijetila nevinim ljudima, koja je pljačkala na ulicama. To se nastavlja i dalje", rekao je Janukovič, optuživši novoformiranu vladu Ukrajine da propagira nasilje.

Raniji sporazum sa opozicijom, kako je rekao Janukovič, donio je malo nade, "ali sve što se sad dešava teško je opisati, to je nelegalno".

"Niko me nije smijenio, bio sam primoran napustiti Ukrajinu. Pucali su na mene iz automatskog oružja sa svih strana i nisam bježao. Jedino ne mogu da rizikujem živote članova svoje porodice", kazao je uz ostalo Janukovič na konferenciji za novinare koja je još u toku.

On je naglasio kako Ukrajina mora očuvati teritorijalni integritet te poručio kako zemlja ne smije biti podijeljena. On je rekao da Krim mora ostati dio Ukrajine kao autonomna oblast.