Svijet
0

Janša u verbalnom sukobu s bivšim predsjednikom Kučanom

FENA
Janez Janša
Janez Janša
Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je oštro odgovorio na riječi nekadašnjeg predsjednika Milana Kučana o vraćanju nedemokratskih metoda u slovensku politiku.

"Iznenađuje s kojom ležernošću se iznose takve kritike demokratski izabranim institucijama i to od strane onih koji su bili na vrhu totalitarnih struktura", rekao je Janša u ponedjeljak novinarima u parlamentu, reagirajući na to što se Kučan umiješao u spor između njega u predsjednika Janeza Drnovšeka o navodnim nepravilnostima u obavještajnoj službi SOVA u vrijeme kad je čelne ljude u njoj postavljao Drnovšek kao premijer.

Nakon što je krajem prošlog tjedna Kučan javno ocijenio nepotrebnim pranje "prljavog rublja" u vezi s djelovanjem tajne agencije, te ocijenio da vlada raspolaže drugim instrumentima kako to riješiti, Janša ga je nazvao "vrhom totalitarne piramide" bivšeg režima, dodavši da se Kučan možda "unaprijed" postavio protiv istrage o radu agencije i njenim nepravilnostima jer o tome mnogo zna.

Na to je pak Kučan ponovo reagirao u nedjelju, rekavši da mu nitko neće uzeti slobodu da kaže ono što misli i da će javno govoriti onda kad bude smatrao "da se u slovensko društvo vraćaju metode, navike i političke prakse" iz vremena koje nije bilo demokratsko i otvoreno.

Govoreći u nedjelju na jednoj partizanskoj komemoraciji, Kučan je rekao da sadašnjem predsjedniku Drnovšeku, koji je zadnjih mjeseci u otvorenom sukobu s Janšinom vladom, vlada ne može zabraniti da govori i iznosi javno svoje ocjene. Uz to, Kučan je - postavivši se u sukobu na Drnovšekovu stranu, ponovio Drnovšekove ocjene o lošoj atmosferi u društvu i "strahu" mnogih ljudi od izricanja mišljenja jer se boje da će kritičnošću ostati bez posla ili zarade.