Svijet
0

Janša službeno uputio zahtjev za glasovanje o povjerenju vladi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slovenski premijer Janez Janša uputio je kasno sinoć predsjedniku parlamenta Francu Cukjatiju zahtjev za glasovanje o povjerenju njegovoj vladi, priopćio je ured slovenskog premijera.

Obrazlažući svoj zahtjev, Janša je naveo da je rad njegove vlade ugrožen na strateškim područjima njena djelovanja, kako na domaćem planu, tako i u preuzimanju zadaća koje stoje pred njom u vezi sa skorašnjim preuzimanjem predsjedavanja Europskom unijom.

Janša je u pismu Cukjatiju naveo da oporba u Sloveniji nameće "ideološki motivirane" rasprave o prošlosti, rezultat nedavnih predsjedničkih izbora tumači kao poraz vlade, u inozemstvu širi "grube i neistinite optužbe" o kršenju ljudskih prava i medijskih sloboda u zemlji.

Slovenski premijer kaže da se oporba ne drži dogovora da političke stranke za vrijeme priprema i tijekom predsjedavanja Slovenije EU treba izbjegavati eksponiranje domaćih problema i stranačkih sporova u javnosti.

Parlament glasovanje o povjerenju vladi mora izvršiti najkasnije u roku sedam dana od predaje zahtjeva predsjedniku parlamenta. Glasovanje je tajno, a da bi dobila povjerenje vlada mora dobiti natpolovičnu većinu glasova ukupnog broja članova parlamenta, dakle 46 od ukupno 90 zastupnika.

Sadašnja Janšina koalicija u kojoj su četiri stranke ima 49 zastupnika u parlamentu, a njen najslabiji član je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS).

Predsjednik DESUS-a Karel Erjavec izjavio je da će za povjerenje vladi glasovati samo ako se vlada bude držala svog koalicijskog ugovora, dok su sve opozicijske stranke navele da neće podržati vladu i da je glasovanje o povjerenju stvar provjere čvrstine sadašnje vlade, a ne stvar oporbenih stranaka.

Ako vladi ne bi bilo izglasovano povjerenje, parlament u roku mjesec dana mora izabrati novog predsjednika vlade ili ponovo glasovati o povjerenju sadašnjoj.

U suprotnom počinju teći rokovi za raspisivanje prijevremenih izbora. Redovni izbori planirani su inače za jesen 2008. godine kad istječe redovni mandat sadašnje vlade.