Svijet
0

Janša: Sigurnosne misije se ne šalju u nezavisne države

FENA
Dnevnik Daily Telegraph se osvrće u petak na početak slovenskog predsjedanja Evropskom unijom i najavljuje prvi sastanak koji će s evropskim povjerenicima idućeg utorka na Brdu kod Kranja održati slovenski premijer Janez Janša.

List navodi Janšino uvjerenje da je Slovenija u daleko boljem položaju od drugih zemalja da se nosi s jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova koje bi, piše Daily Telegraph, moglo uslijediti nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, 3. februara.

"Mi poznajemo situaciju i upoznati smo sa svim detaljima koje skandinavske ili neke još dalje zemlje ne bi mogle shvatiti", kazao je Janša a prenosi londonski dnevnik.

Pojedine članice EU-a strahuju da bi nezavisnost Kosova mogla izazvati novi val nasilja na Balkanu, zaoštriti odnose između kiparskih Grka i Turaka i potaknuti autonomaške pokrete poput onih u Kataloniji, u Španiji.

Drugi, poput Britanije i Njemačke, žele da EU odlučno nastupi i usprkos protivljenju Srbije i Rusije brzo prizna nezavisno Kosovo.

No, kada se govori o, kako smatra Daily Telegraph, brutalnoj realnosti temeljnog prava Kosova na nacionalno samoopredjeljenje, slovenski premijer je pragmatičan.

Kosovo će, primjećuje Janša, godinama zavisiti od NATO-a i EU-a, koji će garantirati ili nadgledati njegov opstanak. Evropska unija šalje sigurnosnu misiju na Kosovo. A takve misije se ne šalju u nezavisne države, kaže slovenski premijer, piše Daily Telegraph.