NATO
0

Janša Schefferov nasljednik?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši slovenski premijer Janez Janša mogući je kandidat za dužnost glavnog tajnika NATO-a, s koje nakon isteka mandata u maju iduće godine odlazi Nizozemac Jaap de Hoop Scheffer, objavio je u ponedjeljak ljubljanski sedmičnik "Reporter".

"Među ponudama koje je Janša zadnjih sedmica dobio iz međunarodnih organizacija najzanimljiviji je poziv da postane glavni tajnik NATO-a", tvrdi sedmičnik blizak strankama desnog centra i Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci.

List, međutim, dodaje da sam Janša negira da je kandidat za mjesto glavnog tajnika NATO-a te da i dalje kani politički djelovati u Sloveniji i voditi stranku kojoj je na čelu 15-ak godina.

Nagađanja da je Janša iz nekoliko međunarodnih organizacija dobio ponude da preuzme neke od istaknutih dužnosti pojavile su se zadnjih sedmica u nekoliko slovenskih medija. Janša ih je odbio komentirati, navodeći da će sve biti jasno nakon kongresa njegove stranke u maju iduće godine.

Potpredsjednik Janšine stranke i zastupnik u Europskom parlamentu Miha Brejc izjavio je u razgovoru za "Delo", koji je objavljen u subotu, da Janša ima više ponuda iz inozemstva, no kako se ipak nada da će ostati na čelu stranke koja bi njegovim odlaskom izgubila, jer nema druge "tako jake" ličnosti.

Svoje tvrdnje da je bivši slovenski premijer u igri za Schefferova nasljednika "Reporter" potkrjepljuje da se Janša pokazao kao odličan organizator u prvoj polovini ove godine kad je Slovenija predsjedala Evropskom unijom.

Usto, navodi slovenski list, Amerikanci su skloni da na vodeći politički položaj u NATO-u, koji je rezerviran za Evropljane, dođe neko iz "novih članica EU-a", ali neke od njih, poput Poljske i Češke, ne bi dobile potporu Francuske i Njemačke jer su previše "proamerički" usmjerene.

List navodi da bi Janši zanimljiv bio i položaj slovenskog člana u Evropskoj komisiji, no za takvo imenovanje potrebno je odobrenje nove slovenske Vlade i premijera Boruta Pahora, što je u sadašnjim prilikama dvojbeno.

Pahor, po tvrdnjama "Reportera", namjerava za slovenskog povjerenika u Europskoj komisiji predložiti bivšeg premijera Antona Ropa, sada člana Pahorovih Socijalnih demokrata (SD), a postoji i kombinacija da i u novoj Evropskoj komisiji ostane Janez Potočnik. On je 2004. postao prvi povjerenik EU-a iz Slovenije, a zauzima mjesto povjerenika za nauku.

S druge strane, prihvati li Janša doista kandidaturu za neku od uglednih dužnosti, Pahor bi se tomu teško mogao otvoreno suprotstaviti, no glavno je pitanje za Janšu i njegovu stranku bi li to mjesto bilo u skladu s vođenjem najveće slovenske opozicione stranke, iznosi "Reporter".