Svijet
0

Janša ostaje optimist unatoč razočarenju rezultatom irskog referenduma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer i predsjedajući Vijeća EU-a Janez Janša izjavio je u petak da je razočaran negativnim ishodom referenduma u Irskoj, na kojem je većina glasača odbila Lisabonski reformski ugovor EU-a, no Janša je dodao da ostaje optimist glede procesa ratifikacije tog ugovora.

"Vijest iz Irske gdje je većina glasovala protiv Lisabonskog ugovora nije dobra. Žalimo zbog te odluke i ona nas je razočarala, ali unatoč tome ju poštujemo", rekao je Janša na izvanrednoj konferenciji za novinare. Janša je dodao da ostaje optimist i da će se rješenje za zaplet pokušati naći sljedećeg tjedna na summitu EU-a, posljednjem za slovenskog predsjedanja.

Janša je rekao da je Europskoj uniji Lisabonski ugovor potreban zbog promijenjenih okolnosti u Uniji i potrebe širenja integracije, te da se nada izlazu koji će se naći nakon negativnog rezultata referenduma u Irskoj, ali nije želio nagađati o mogućem ishodu iz situacije.

Slovenski mediji u svojim prvim reakcijama na referendum u Irskoj navode da je riječ o mogućoj institucionalnoj krizi EU-a, svakako ne onako dubokoj kao prije dvije godine kada su na referendumu ondašnji nacrt europskog ustava odbili Francuzi i Nizozemci. Podsjećaju također da su Irci 2001. godine na referendumu odbili Ugovor iz Nice, koji se sada primjenjuje, ali da su ga kasnije na novom referendumu prihvatili uvjerljivom većinom.