Svijet
0

Janša: Nećemo "neodgovorno" otvarati kampanju u doba predsjedanja EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša u utorak je naveo prioritetne zadaće svoje vlade u njezinoj novoj ulozi predsjedavajuće Europskom unijom naglasivši da ona neće "neodgovorno" ulaziti u preranu predizbornu kampanju iako će aktivno raditi za blagostanje građana.

Vlada će i dalje biti aktivna kako bi "osigurala što veće blagostanje državljanima Slovenije", najavio je Janša u posebnoj poslanici građanima objavljenoj povodom početka slovenskog predsjedanja EU.

Vlada neće oponašati oporbene stranke koje su otvorile "preranu" političku kampanju za parlamentarne izbore najavljene za ranu jesen, nekoliko mjeseci nakon završetka slovenskog predsjedavajućeg semestra u Uniji, naglasio je slovenski premijer.

"Niti vlada niti najjača stranka u njoj neće u idućih šest mjeseci ući u predizbornu kampanju jer bi to bilo neodgovorno. Sve svoje snage usmjerit ćemo povećanju blagostanja naših državljana i odgovornom vođenju Europske unije", naglasio je Janša.

Slovenski premijer želi da 2008. nakon uspješnog predsjedavanja Unijom bude u Europi zapamćena kao "Godina Slovenije".

Govoreći o prioritetnim zadaćama EU Janša je naveo da će Slovenija, među ostalim, "sukreirati trajno rješenje za Kosovo", te da će Unija tijekom njezina predsjedavanja "napraviti nove korake u postupnom širenju na države zapadnog Balkana".

Najviše pažnje u iznošenju prioritetnih zadaća slovenskog predsjedništva Janša je namijenio postupku ratifikacije europskog reformskog ugovora za koji smatra da donosi novi okvir za aktivniju ulogu EU-a u međunarodnim razmjerima.