Svijet
0

Janša: Ne isključujem ostavku vlade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša dao je u utorak, dva dana nakon održanih predsjedničkih izbora, iznenađujuću izjavu u kojoj nije isključio mogućnost ostavke svoje vlade zbog okolnosti u kojima su vođeni predsjednički izbori na kojima je za predsjednika Slovenije izabran Danilo Tuerk, kojega su podržavale stranke oporbenog lijevog centra.

"Još uvijek analiziramo rezultate, ali već sada mogu reći da su otvorene sve mogućnosti, pa i ostavka vlade", rekao je Janša u Ormožu, prvi put komentirajući rezultat predsjedničkih izbora.

"Rezultati predsjedničkih izbora su slabi a situacija koja je do toga dovela je zabrinjavajuća", rekao je Janša.

Janša je istaknuo da je oporba u Sloveniji, tijekom kampanje za predsjedničke izbore, zemlju prikazivala "kao da je riječ o Bjelorusiji ili nekoj sličnoj državi", aludirajući na autoritarne države, te da je to slika koja je o Sloveniji tih dana plasirana u svijet. Na taj način, pojasnio je Janša, onemogućeno je djelovanje vlade u njenim rutinskim poslovima, a osobito u pripremama za predsjedanje Europskom unijom. Prema Janšinim riječima to je rezultat prvih analiza, ali će njegova Vlada s analizama nastaviti, iako ne isključuje nijednu opciju, pa ni ostavku vlade.