Svijet
0

Jalil: Gaddafi može ostati u Libiji ako napusti vlast

FENA
Mustada Abdel Jalil
Mustada Abdel Jalil
Moammar Gaddafi može boraviti u Libiji tek nakon što preda sve svoje ovlasti, izjavio je vođa libijskih pobunjenika u dosad najjasnijem ustupku libijskom čelniku koji su ponudili pobunjenici.

Gaddafi se opirao svim međunarodnim pozivima da napusti zemlju i tvrdi da će se boriti do kraja, dok su njegovi najbliži saradnici dali nagovještaje da su spremni da pregovaraju s pobunjenicima, uključujući pregovore o budućnosti libijskog čelnika.

Gaddafi još drži vlast pet mjeseci nakon izbijanja pobune protiv njegove 41-godišnje vladavine i uprkos kampanji bombardovanja i raspisivanju potjernice Međunarodnog krivičnog suda zbog zločina protiv čovječnosti.

"Kao mirno rješenje, ponudili smo mu da podnese ostavku i naredi svojim vojnicima da napuste kasarne i svoje položaje, a tek tada može odlučiti da li da ostane u Libiji ili da napusti zemlju", izjavio je pobunjenički vođa Mustafa Abdel Jalil u intervjuu za Reuters.

"Ukoliko poželi da ostane u Libiji, mi ćemo odrediti mjesto za njega i on će biti pod međunarodnim nadzorom", izjavio je Jalil, koji predvodi Nacionalno prelazno vijeće pobunjenika.

Govoreći u istočnom gradu Benghaziju, Abdel Jalil, koji je bio Gaddafijev ministar pravde, izjavio je da je iznio te prijedloge prije otprilike mjesec dana putem Ujedinjenih nacija (UN), ali da još čeka na odgovor iz Tripolija.

Kazao je kako je jedan od prijedloga da Gaddafi provede vrijeme nakon odlaska s vlasti pod stražom u vojnoj kasarni.