Svijet
0

Jake policijske snage osiguravaju crnogorski manastir

FENA
Jake policijske snage osiguravaju od jutros Cetinjski manastir da bi spriječile najavljeni pokušaj upada grupe sljedbenika kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ispred manastira okupila se veća grupa građana, svećenika, mohana i učenika Bogoslovije, a protojerej Radomir Nikčević sa svećenstvom na Guvnu ispred manastira, služi moleban za sigurnost crkve i svih vjernika.

Na centralnom trgu na Cetinju okupljeni su lideri crnogorske opozicije koji su apelovali na vlast da spriječi upad pripadnika CPC u Cetinjski manastir.

Na drugoj strani, ispred Vlaške crkve na Cetinju, nedaleko od Mitropolije, okupila se također manja grupa građana, sljedbenika kanonski nepriznatog CPC-a koji namjerava da pomogne takozvanom mitropolitu Mihailu Mirašu Dedeiću da uđe u Cetinjski manastir.

Prilaze manastiru blokirali su pripadnici MUP-a Crne Gore terenskim i interventnim vozilima, dok je širi krug oko hrama okružen kordonom policajaca pod punom opremom, javio je Tanjug.

Samozvani poglavar kanonski nepriznate CPC Dedeić najavio je jučer da će služiti svetu arhijersku liturgiju u Cetinjskom manastiru o čemu je odluku donio "Sveti sinod" CPC.