Kina
0

Jake kontrole zbog ptičije gripe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineske zdravstvene vlasti provode jake kontrole na pijacama, farmama i klanicama, nakon što je u ponedeljak u Pekingu jedna žena preminula od ptičije gripe.

Riječ je o 19-godišnjoj Huang Janching koja se zarazila tom vrstom gripe tokom čišćenja devet pataka kupljenih nekoliko dana ranije na pijaci u kineskoj pokrajini Hebej.

Kinesko ministarstvo zdravstva je istovremeno potvrdilo da su zdravstveni radnici u cijeloj Kini dobili nalog da budu obazrivi i da signaliziraju kod bolesnika svaki simptom sličan ptičijoj gripi, kao što je groznica koju često prate dijareje i povraćanje, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Pijaca u gradu Sanhe u Hebeju, gdje je preminula žena kupila zaražene patke, dezinficirana je, a pet prodavnica pilića je zatvoreno, objavila je kineska novinska agencija Xinhua.

Obavljeno je i ispitivanje oko 15 osoba koje trguju živnom, ali kod njih ništa neuobičajeno nije otkriveno, navodi se u saopćenju lokalnih vlasti.

Smrt Huangove predstavlja 21. smrtni slučaj izazvan ptičijom gripom u Kini od 2003. godine kada se ta zaraza pojavila, dok su 2008. godine u toj zemlji tri osobe preminule od ptičije gripe.

U Vijetnamu je istovremeno preminula starija sestra osmogodišnje djevojčice za koju je utvrđeno da je inficirana veoma zaraznim virusom ptičije gripe H5N1, potencijalno smrtonosnim po ljude.

Zdravstvene vlasti, međutim, smatraju, iako nisu obavile analize, da djevojčica nije bila oboljela od ptičije gripe, već da je žrtva neke infekcije i dijareje, dok je za njenu sestru utvrđeno da je predstavlja prvi slučaj zaraze ptičijom gripom od početka 2008. godine u Vijetnamu.

Vijetnamske vlasti su objavile da je porodica djevojčice zaražene ptičijom gripom jela uginulu živinu, tako da je došlo do zaraze.

U Vijentamu je tokom prvog tromjesečja 2008. godine registrirano pet smrtnih slučajeva izazvanih virusom ptičije gripe H5N1, prenijele su svjetske agencije.