Francuska
0

Jacques Chirac zbog korupcije pred sudijom za prekršaje

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac pojaviće se pred sudom u Parizu u vezi sa aferom vezanom za pronevjeru državnog novca dok je bio gradonačelnik Pariza, saopštila je njegova informativna služba.

Chirac (76), koji je 12 godina uživao imunitet jer je obavljao funkciju šefa države, optužen je 21. novembra 2007. godine zbog pronevjere javnih fondova u vrijeme dok je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine.

On se tereti da je koristio gradsku kasu da bi obezbijedio plate za saradnike koji su, u stvari, radili za njegovu političku partiju.

Afera je počela tužbom koju je 1998. godine podigao jedan pariski poreski obveznik, a naredne godine je pokrenuta istraga za proneveru položaja, korupciju i zloupotrebu javnih fondova. 

Jacques Chirac je bio na funkciji predsjednika države od 1995. godine do 2007. godine.

Istražni sudija Xaviere Simeoni vodi istragu o 35 "lažnih" radnih mjesta iz perioda od 1983.  do 1998. godine, na početku drugog Chiracovog mandata na funkciji gradonačelnika i prve tri godine mandata njegovog nasljednika.

Kako je objavila Chiracova informativna služba, on će pred sudom za prekršaje odgovorati za "21 lažno mjesto".
Među navodnim korisnicima ovih beneficija je bivši načelnik, osumnjičen da je primio vozača koji je dobijao platu iz kabineta gradonačelnika Pariza. To je jedini sporazum koji je Jacques Chirac potpisao.

Bivši francuski predsjednik je demantovao da je bilo zloupotreba. 

Pokretanje postupka protiv bivšeg predsjednika pred sudom za prekršaje u političkim krugovima se ne odobrava.

I desnica i ljevica smatraju da to nije prikladno.

 Dominique Paille, zamjenik portparola vladajuće partije Saveza za narodni pokret (UMP) izjavio je da je Chirac ličnost koju Francuzi mnogo vole i da je šteta da on svoju karijeru završi pojavljivanjem pred sudom za prekršaje.

Jacques Chirac, koji je nakon što je okončao mandat predsjednika pokrenuo fondaciju čiji je cilj očuvanje "umirućih jezika i kultura i zaštita životne sredine", i dalje je veoma popularan u Francuskoj.