Počasni građanin Sarajeva
0

Jacques Chirac osuđen zbog pronevjere javnih fondova

Sarajevo-x.com
Jacques Chirac (Foto: AFP)
Jacques Chirac (Foto: AFP)
Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac proglašen je krivim u historijskoj presudi za pronevjeru javnih fondova kojima je ilegalno finansirana Konzervativna partija koju je on dugo vodio. Francuski sud ga je osudio na uslovnu kaznu u trajanju od dvije godine i neće ići u zatvor.

Jacques Chirac (79), ikona političkog establišmenta u Francuskoj, je prvi bivši predsjednik koji je osuđen od Drugog svjetskog rata. Bivši predsjednik nije prisustvovao suđenju jer su ljekari rekli da je on pretrpio težak oblik gubitka pamćenja, prenosi Associated Press.

Chirac je osuđen za pronevjeru fondova, sukob interesa i lažno kreiranje radnih pozicija u njegovoj partiji za period od 1977. do 1995. godine. Bivši francuski predsjednik je u nekoliko navrata negirao sve optužbe.

Dvogodišnja uslovna kazna će biti upisana u njegov dosje, ali Chirac neće ići u zatvor. Sudija je rekao da je uzeo u obzir njegove godine, zdravlje i status kao bivšeg šefa države kad je određivao kaznu.

Inače veoma neuobičajeno, prije nekoliko mjeseci tužilac je tražio da se proces prekine u nedostatku optužujućih dokaza, ali je sud odbio zahtjev uz obrazloženje da duži niz godina postoji praksa ilegalnog finansiranja stranke i zloupotrebe javnih fondova.

"Za sve one koji su očekivali odbacivanje slučaja ili kazne, slijedi razočaravajuća vijest. Nadam se da ova vijest neće promijeniti duboko poštovanje koje Francuzi imaju i osjećaju prema Jacques Chiracu ", rekao je advokat bivšeg predsjednika Francuske Georges Kiejman.