Silvio Berlusconi
0

Jačati saradnju s Rusijom i SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u subotu da je počeo da radi na organiziranju mogućeg susreta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obame.

Na tradicionalnoj konferenciji za novinare pred kraj godine, Berlusconi je rekao da će za Italiju 2009. biti intenzivna godina na međunarodnom planu, ne samo zbog mjesta njegove zemlje kao predsjedavajuće Grupe osam - najrazvijenijih država svijeta, već i zbog uloge koju premijer želi da ima u jačanju odnosa Zapada i Rusije, prenosi Ansa.

Italija će raditi na jačanju duha saradnje Rusije i NATO u borbi protiv širenja nuklearnog oružja, terorizma, kao i radi rješenja međunarodne krize, naveo je talijanski lider.

Uostalom, upravo je talijanska vlada bila ta, koja je uz predsjedavajućeg EU Nicolasa Sarkozyja u vrijeme krize u Gruziji, uspjela da izbjegne "ne samo hiljade žrtava, već i povratak na klimu hladnog rata", dodao je on.

Berlusconi je naveo i da bi u okviru Grupe osam trebalo da budu potvrđeni odlični odnosi sa novom američkom administracijom i predsjednikom Obamom.