Svijet
0

Jačati kapacitete u životnoj sredini

FENA
Neophodno je jačanje ukupnih kapaciteta u zaštiti životne sredine, a razvijene zemlje pozvane su da pomognu zemljama u ravoju u dostizanju evropskih normi u ovoj oblasti.

Ovo je jedan od zaključaka deklaracije koja je usvojena na nedavno završenoj konferenciji u Beogradu o temi "Životna sredina za Evropu", saopćio je danas pomoćnik ministra za ekologiju u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Zdravko Begović.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je preporuka beogradske deklaracije i da se osigura monitoring svih indikatora koji ukazuju na kvalitet životne sredine, a Evropska agencija za zaštitu životne sredine zadužena je da te podatke prikuplja i objavljuje.

Istaknuto je i da je potrebno jasno publikovanje podataka o životnoj sredini, u čemu će pomoći uvođenje registra zagađivača.

Precizirao je i da je na toj konferenciji izražena zabrinutost za zdravlje ljudi u Evropi, jer i pored redukcije polutanata u zraku, ipak je zabilježeno da je povećanje zagađena zraka od 2002. do danas na nivou 10 posto.

To je posljedica povećanja privredne aktivnosti, broja stanovnika, intenziteta saobraćaja i drugo.

Na konferenciji u Beogradu, koja je održana od 10. do 12.oktobra, formiran je i regionalni centar za klimatske promjene jugoistočne Evrope sa sjedištem u Beogradu.