Uoči izbora
1

Jača podrška ultradesničarima u Izraelu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Anketa javnog mnijenja objavljena u utorak pokazala je da je stranka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua još u vodstvu, ali da će na predstojećim izborima izgubiti mjesta u parlamentu od ultradesničarske stranke Habayit Hayeudi.

Anketa, koju je provela istraživačka grupa Dialog za novine Ha'aertz, pokazala je da bi Netanyahuova stranka Likud mogla osvojiti 35 mjesta u parlamentu, što predstavlja pad s 39 mjesta u ranijoj anketi, prenosi Xinhua.

Anketirana je 491 osoba s marginom greške od 4,3 posto.

Anketa je pokazala nastavak rasta popularnosti čelnika stranke Habayit Hayeudi ("Jevrejski Dom") Naftali Benneta, koji je izazvao buru u izraelskoj javnosti prošle sedmice kada je izjavio da će se opirati evakuaciji jevrejskih naselja ako mu se kao rezervnom oficiru to naredi.

Sudeći po današnjoj anketi, Bennetova stranka jača je za 13 parlamentarnih mjesta, što predstavlja rast u odnosu na raniju anketu koja je pokazala rast za 11 mjesta i čini je trećom po jačini parlamentarnom strankom. Laburistička stranka lijevog centra na drugom je mjestu sa 17 parlamentarnih mjesta.

U nizu intervjua tokom vikenda za vodeće izraelske TV stanice, Netanyahu je žestoko kritikovao Bennetovu izjavu, stvarajući od njega najvećeg suparnika na predstojećim izborima.

Netanyahu je izjavio da osoba koja propagira neposluh u vojsci neće biti član njegove buduće vlade.

Ukupno je istraživačka grupa Dialog prognozirala 67 osvojenih mjesta za desničarski blok, uključujući i ultraortodoksne stranke, nasuprot 53 mjesta za stranke lijevog centra, od kojih 11 mjesta za tri arapske stranke.

Izraelski analitičari tvrde da je Netanyahuov nedavni niz objava o širenjima naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali dio predizborne propagande kako bi se stekla podrška među glasačima krajnje desnice i oteli glasovi Bennetovoj stranci.