Za slučaj napada
0

J. Koreja i SAD potpisale vojni plan protiv sjevernokorejskih "provokatora"

Klix.ba
Južna Koreja i SAD su potpisale novi vojni plan protiv sjevernokorejskih "provokatora", kako ih nazivaju zvaničnici zemalja potpisnica plana.

Plan definiše zajednički odgovor dviju zemalja u slučaju upada ili napada snaga Sjeverne Koreje. Sjedinjene Američke Države su se obavezale da će staviti na raspolaganje 28.000 vojnika.

Regionalne tenzije su i dalje pojačane nakon što je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca izvršila svoj treći nuklearni test.

Na osnovu novog plana Južna Koreja može zatražiti američku pomoć ukoliko Pyongyang ostvari svoje nedavne prijetnje.

"Ovaj plan omogućava zemljama da zajedno odgovore na lokalne provokacije Sjeverne Koreje. Južna Koreja bi preuzela inicijativu, a snage iz SAD-a bi bile podrška. Cilj plana je spriječiti Sjevernu Koreju u provociranju", rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva odbrane Kim Min-seok.

Vojni plan podrazumijeva i odgovor u slučaju neovlaštenog prelaska granice, aviona koji nisko lete i napada na pograničnim ostrvima.

Novi plan je utemeljen još 2010. godine, nakon što je Sjeverna Koreja bombardovala pogranični otok. Južnokorejski rani brod je potonuo te godine, a poginulo je 46 mornara. Južna Koreja je saopćila da je Sjeverna Koreja torpedirala brod, ali je Pyongyang demantovao ove navode.

Prošlog mjeseca su SAD nametnule nove sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog nuklearnog testa izvedenog 12. februara.

Pyongyang je odgovorio oštrom retorikom prema SAD-u i Južnoj Koreji, a razlog su bile i zajedničke vojne vježbe južnokorejskih i američkih snaga. Sjeverna Koreja je saopćila da je primirje prekinuto, kao i pakt o nenapadanju sklopljen sa Seoulom.

Južna Koreja je poručila da Sjeverna Koreja ne može jednostrano prekinuti primirje te je pozvala Pyongyang da ublaži svoju retoriku.