Vladimir Putin
0

"Izvucite organizatore sa dna kanalizacije"

SRNA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin naredio je danas snagama bezbjednosti da pronađu organizatore bombaških napada u moskovskom metrou i "izvuku ih sa dna kanalizacije".

"Znamo da su se organizatori pritajili. Ali, sada je pitanje časti za snage bezbjednosti da ih na svjetlo dana izvuku sa dna kanalizacije. To će biti učinjeno", rekao je Putin, a prenose ruske državne agencije.

Ovakav Putinov komentar oštrinom podsjeća na obećanje iz 1999. godine da će napasti pobunjenike, što je bio uvod u zaoštravanje taktike protiv čečenskih militanata. 

U Rusiji je danas dan žalosti za 39 žrtava jučerašnjih samoubilačkih bombaških napada na dvije stanice moskovskog metroa.  Građani na mjestima samoubilačkih napada pale svijeće i polažu cvijeće. 

Predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je da se pojačaju mjere bezbjednosti i najavio reformu zakona o borbi protiv terorizma.

U izvještajima se navodi da policija traga za tri osobe koje su viđene sa bombašima, a zvaničnici su za napade optužili militante sa sjevernog Kavkaza.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za eksplozije, ali je poznato da su prethodni napadi u glavnom gradu Rusije bili djelo čečenskih militanata.
"Glavna lekcija koju obični Rusi treba da nauče iz ove tragedije jeste  da vlasti i narod žive odvojenim životima", piše u komentaru lista "Moskovski komsomolec".

Medvedev je, u atmosferi oštrih medijskih kritika na račun rada službi bezbjednosti, rekao da će razmotriti pokretanje  "efikasne operacije raznih tijela sa zadatkom da vode istragu o zločinima ove vrste".