Atlantski okean
0

Izvučeno prvo tijelo jedno od 228 žrtava pada Air Franceovog aviona

FENA
Tijelo jedne od 228 žrtava avionske nesreće koja se juna 2009. godine dogodila na letu Air Francea Rio de Janeiro - Pariz izvučeno je u srijedu iz Atlantskog okeana s dubine od 3.900 metara.

Po riječima francuskih istražitelja koji su rukovodili akcijom izvlačenja tijela nastradalog putnika, ono je pronađeno vezano za sjedište u olupini aviona. Tijelo je ostalo očuvano tokom prethodne dvije godine zahvaljujući niskoj temperaturi i visokom hidrostatičkom pritisku koji vlada u dubini okeana.

Francuski tim pretražuje s broda sjevernoistočnu obalu Brazila i pomoću robota podmornica pronalazi i izvlači dijelove aviona. Tim istražitelja nedavno je otkrio i izvukao na površinu dvije crne kutije, a u srijedu je prvi put to učinjeno s ostacima jednog od putnika, što je dugo trajalo.

U saopćenju francuskog ministarstva unutarnjih poslova objavljenom u četvrtak navedeno je da istražitelji ispituju uzorke DNK nastradalog putnika i da nastoje da ga identifikuju pošto se tijelo prilikom podizanja kroz topliju vodu raspalo.

Potraga za olupinom francuskog Airbusa 330 poslije dvije godine počela je da daje rezultate. Istražitelji i rodbina žrtava nadaju se da će crne kutije pružiti objašnjenje šta je prouzrokovalo pad aviona u okean.

Nesreća se dogodila ubrzo poslije polijetanja pri olujnom nevremenu, a niko od 228 putnika i članova posade nije preživio pad letjelice.