Svijet
9

Izvučeno devet od 400 tijela: Brod sa imigrantima se prevrnuo jer su svi prešli na jednu stranu

Klix.ba
Brod s imigrantima koji je potonuo u Sredozemnom moru odnijevši sa sobom 400 žrtava, prevrnuo se kada su svi putnici potrčali na jednu stranu jer su mislili da će biti spašeni, objavio je UN.
Foto: Ansa
Foto: Ansa

"Imigranti koji su krenuli iz Libije uočili su komercijalni brod i prešli na jednu stranu drvenog dvopalubnog broda, što je uzrokovalo prevrtanje", rekao je glasnogovornik UN-a Federico Fossi.

Strahuje se da se utopilo 400 osoba prije nego je italijanska ratna mornarica stigla. Brod se prevrnuo na oko 80 nautičkih milja južno od Lampeduse. Spašeno je 145 osoba i svi su iz subsaharskih zemalja. Do sada je izvučeno devet tijela.

Save The Children je objavio kako je među žrtvama i spašenima dosta mladih muškaraca i maloljetnika.

Ovo je najsmrtonosniji incident koji se dogodio od oktobra 2013. godine, objavio je UNHCR. U periodu od petka do ponedjeljka spašeno je 8.500 imigranata.

Kako piše The Guardian, ova tragedija trebala bi utjecati na to da se evropski čelnici zapitaju koliko je njihova odluka da ukinu pomorske operacije spašavanja u Sredozemnom moru moralna i logična. Većinu operacija spašavanja izvode italijanska ratna mornarica, te nekoliko komercijalnih brodova.