Utah
0

Izvršena smrtna kazna strijeljanjem

FENA
Ronnie Lee Gardner (Foto: Reuters)
Ronnie Lee Gardner (Foto: Reuters)
U američkoj saveznoj državi Utah u petak ujutro je smrtna kazna na osuđenikom Ronniem Lee Gardnerom izvedena, strijeljanjem, koje je od vraćanja smrtne kazne u SAD-u 1976. korišteno samo dva puta, također u Utahu.

Gardner (49) pogubljen je nešto iza ponoći po lokalnom vremenu u državnom zatvoru u Draperu, 30 km južno do Salt Lake Cityja, pred petočlanim streljačkim vodom. Sam je izabrao metodu streljačkog voda umjesto smrtonosne injekcije, rekavši da kod nje nema grešaka, izvijestile su američke TV-stanice.

Na smrt je osuđen zbog ubistva odvjetnika Michaela Burdella tokom neuspješnog pokušaja bijega iz sudnice u Salt Lake Cityju, u Utahu, 1985. Sudilo mu se zbog ubistva Melvyna Otterstroma 1984., također u Salt Lake Cityju.

Američki Vrhovni sud i guverner Utaha Gary Herbert u četvrtak su odbili zahtjeve Gardnerovih odvjetnika da se pogubljenje odgodi.

Dok je čekao strijeljanje, Gardner je gledao filmsku trilogiju "Gospodar prstenova" i čitao roman Davida Baldaccija "Božanska pravda", rekao je Steve Gehrke, glasnogovornik zatvorske službe Utaha. Par sati prije pogubljenja posjetio ga je i biskup Crkve Isusa Krista svetaca Sudnjeg dana, dodao je Gehrke.

Utah je jedina savezna država u SAD-u koja još koristi metodu streljačkog voda kod izvršenja smrtne kazne. Od 49 pogubljenja osuđenika na smrt u Utahu u posljednjih 160 godina 40 je izvršeno strijeljanjem.

Streljački vod puca na osuđenika s udaljenosti od sedam metara, kroz puškarnice u zidu, a jedan od metaka je tzv. "ćorak", s istim povratnim udarom kao i bojevi meci, pa pripadnici voda ne znaju ko ga je ubio.