Svijet
0

Izvor zaraze u Londonu laboratorij koji proizvodi vakcine protiv slinavke i šapa

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Pojava slinavke i šapa na jednom poljoprivrednom dobru pedesetak kilometara jugozapadno od Londona u ponedjeljak je tema svih britanskih dnevnika, koji podsjećaju na katastrofalne posljedice prethodne epidemije 2001. godine kada je ubijeno sedam miliona grla stoke.

The Times navodi da se ovaj put, bar za sada, opasna bolest pojavila na samo jednoj farmi. Strahuje se da je izvor zaraze jedan obližnji laboratorij koji proizvodi vakcine upravo protiv slinavke i šapa.

Taj scenarij ima i pozitivne i negativne konotacije, smatra Times - ako je tačno da je virus na neki način iscurio iz laboratorija, nameće se pitanje sigurnosti toga i drugih biotehnoloških postrojenja.

S druge strane, još uvijek postoji nada da je riječ o izoliranom incidentu, te da će se izbjeći pomor stoke kakav je viđen prije šest godina, zaključuje Times.

Daily Telegraph tim povodom donosi redakcijski komentar u kojem ističe da je selo u Britaniji potpuno marginalizirano.

Poneko bi se mogao upitati da li je potencijalna nova epidemija slinavke i šapa, koliko god da je traumatična za stočare, zaista važna za društvo u cjelini.

Činjenica je da svega dva posto Britanca živi od poljoprivrede, ali je također činjenica da 100 posto Britanaca - jede. Zbog toga je od ključnog značaja da se poljoprivrednicima pomogne i izvrši reforma ministarstva poljoprivrede koje je trenutno beznadežno loše organizirano.

Britanija bi također trebalo da se povuče iz zajedničke evropske poljoprivredne politike i osmisli vlastitu, koja bi se rukovodila potrebama domaćih poljoprivrednika, smatra Daily Telegraph.