Svijet
0

Izvještaj o širenju EU

FENA
Balkanskim zemljama koje teže učlanjenju u Evropsku uniju ostaju da čekaju - to je preporuka koju je Evropska komisija iznijela u svom godišnjem izvještaju koji će danas podnijeti liderima Unije.

U nacrtu izvještaja, do kojeg je došao BBC, navodi se da su sve zemlje zapadnog Balkana učinile napredak, ali da se prijem novih članica u EU može očekivati tek na srednji ili duži rok.

To je, kako javlja BBC, veliki zaokret u odnosu na prošlu godinu, kada je Hrvatskoj odobren početak pregovora o članstvu, Makedonija dobila status kandidata, a Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija počele pregovore o pridruživanju i stabilizaciji:

Sve zemlje koje su prije godinu dana postale za korak bliže EU sada tapkaju u mjestu. Ne samo zato što su reforme u tim državama usporene nego i zbog činjenice da žitelji Zapadne Evrope žele pauzu u procesu proširenja.

Makedonija se nadala da će početi pregovore o članstvu, ali joj je Evropska komisija poručila - ne još. U nacrtu izvještaja, koji je BBC imao na uvid, Skoplje se poziva da ubrza političke reforme, pojača borbu protiv korupcije i popravi odnose s Albancima ako želi da se još više približi Uniji.

Iako je Beograd pohvaljen zbog usvajanja novog Ustava i ekonomske stabilnosti, nastavka pregovora o sporazumu o pridruživanju neće biti dok Ratko Mladić ne bude izručen Haagu. Od Srbije se također zahtijeva konstruktivan prilaz statusu Kosova. U izvještaju se kao najveći izazovi u narednoj godini navode status Kosova, odnosi sa Srbijom i budućnost Bosne i Hercegovine.

Naglašava se također da će do učlanjenja zemalja regiona u EU proći mnogo godina, a Bruxelles se poziva da se uzdrži od određivanja konkretnih datuma. Čini se malo vjerovatnim da će veća grupa zemalja biti primljena istovremeno, kaže Evropska komisija i dodaje da u bliskoj budućnosti prijema novih članica najvjerovatnije neće biti.

Očekuje se da će lideri EU na decembarskom samitu usvojiti predloženi izvještaj. Neke zemlje, poput Austrije i Francuske, mogle bi biti nezadovoljne činjenicom da Komisija nije odredila konačne granice Unije.

Evropsku uniju, navodi se u nacrtu izvještaja, određuju njene vrijednosti, a ne geografske granice.