Svijet
0

Izvještaj EK o izgledima zemalja zapadnog Balkana da uđu u EU

FENA
Pod naslovom "Korupcija i kriminal ometaju perspektivu Balkana da uđe u Evropsku uniju" Financial Times je u srijedu objavio zaključke iz izvještaja Evropske komisije koji "signalizira da je za većinu zemalja tog dijela Evrope malo vjerovatno da će uskoro postati članice EU-a".

Prema izvještaju, korupcija, organizirani kriminal i međunacionalne napetosti usporavaju reforme u zemljama zapadnog Balkana. Istovremeno - primjena vladavine prava kroz reformu pravosuđa i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala označeni su kao glavni prioriteti za te zemlje da bi ušle u Uniju.

Prema izvještaju Evropske komisije, do kojeg je Financial Times došao prije zvaničnog objavljivanja, korupcija je raširena i ukorijenjena u društvima Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Kosova i Turske - a mjere koje se poduzimaju protiv korupcije su nesrazmjerne veličini problema.

Visoki zvaničnik Komisije je rekao ovome listu da je novi val proširenja EU-a još daleko zbog zamora evropskih vlada i, više od toga, birača u zemljama "dvadesetsedmorice".

Prema spomenutom izvještaju, očekuje se da će samo Hrvatska ući u EU u sljedećih pet godina. Poslije nje to će uraditi najvjerovatnije i Makedonija, koja je u izvještaju Evropske komisije pohvaljena za poboljšanje stanja ljudskih prava i suđenja za korupciju na visokom nivou.

Turska je već zvanični kandidat za članstvo u EU-u, ali su pristalice njenog prijema tiše nego ranije jer strahuju od protivljenja u zemljama poput Austrije i Francuske, piše Financial Times.

Pregovori između Zagreba i Bruxellesa o prijemu Hrvatske su u odlučujućoj fazi, prema izvještaju Komisije, u kome se istovremeno kritiziraju hrvatske vlasti zbog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj.

Evropska komisija je, prema ovom izvještaju, zadovoljna nekim privrednim trendovima u zemljama zapadnog Balkana, ali u cjelini zaključuje da je građansko društvo još slabo i da su ratovi i nacionalna trvenja nanijeli "veliku štetu" društvenom tkivu u tim zemljama.