Svijet
0

Izvještaj Dicka Martyja o tajnim zatvorima CIA usvojen u Vijeću Evrope

FENA
Parlamentarci Vijeća Evrope usvojili su u srijedu drugi izvještaj švicarskog senatora Dicka Martyja, kojim se posebno dovode u pitanje Rumunija i Poljska jer su između 2003. i 2005. držale zatvore CIA-e. Obje zemlje su optužene u izvještaju, da su "svjesno držale tajne zatvore između 2003. i 2005., kojima je upravljala CIA", što su one uvijek demantirale.

Rezolucija koja ide uz izvještaj je usvojena u Parlamentarnoj skupštini (APCE) sa 124 glasa za, 37 protiv i osam suzdržanih. Odbačeni su mnogobrojni amandmani koje su uložile delegacije Poljske i Rumunije.

Obje zemlje su optužene u izvještaju, već predočenom komisiji od 8. juna u Parizu, da su "svjesno držale tajne zatvore između 2003. i 2005, kojima je upravljala CIA", što su one uvijek demantirale.

Izvještaj također prigovara ostalim evropskim zemljama, među njima Njemačkoj i Italiji, da su ometale istragu o istini pozivajući se na pojam "državne tajne".

Marty, koji je objavio da nema "mandat za treći izvještaj", ocijenio je da je na parlamentarce 47 država članica da zatraže od svojih vlada da podnesu račune.

Moj izvještaj "nije policijski roman" već plod jedne teške istrage, rekao je švicarski senator novinarima. Zbog nepostojanja suradnje s vladama, "informacije su prikupljene iz povjerljivih izvora, ali su one potom bile predmetom unakrsnih kontrola", precizirao je on.

Usvojeni tekst poziva države da ubuduće ne igraju nikakvu ulogu u odobravanju prebacivanja, preko njihovih teritorija, osoba iz zatvora Guantanamo niti da drži zatvorene takve osobe bilo koje vrijeme".

Rezolucija insistira na "rehabilitiranju i ošteti žrtava" podsjećajući da "tajni zatvori krše obaveze koje su potpisale SAD i države članiceVijeća Evrope".