Svijet
0

Izvještaj: Američka vlada bespotrebno potrošila milione dolara u Iraku

FENA
Bagdad
Bagdad
Američka vlada uludo je uložila desetke miliona dolara u pomoći za iračku obnovu, uključujući brojno naoružanje koje nikada nije korišteno i logor za smještaj policijskih trenera s olimpijskim bazenom koji nikada nije korišten, tvrde istražitelji.

Kvartalna revizija Stuarta Bowena Jr.-a, specijalnog generalnog inspektora za iračku obnovu, posljednji je mozaik u sumornoj slici, bacanja novca, prevara i frustracija izazvanih iračkim ratom i naporima obnove koji su porezne obveznike koštali više od 300 milijardi dolara a ostavili su regiju na rubu građanskog rata, javio je AP.

"Sigurnosna situacija u Iraku i dalje se pogoršava, ometajući napredak u svim sektorima obnove i prijeteći ukupnim naporima obnove", sudeći po izvještaju na 579 stranica koji je objavljen u srijedu.

Nazivajući iračko sektaško nasilje najvećim izazovom, Bowen je izjavio u telefonskom intervjuu da su milijarde dolara američke pomoći potrošene na jačanje sigurnosti imale ograničeni efekt. Upravljanje naporima obnove sada će uveliko pasti na Iračane - a oni nikako nisu spremni za taj zadatak.

Revizija je došla u verijeme dok predsjednik Bush vrši pritisak na Kongres da odobri 1,2 milijarde dolara nove pomoći za obnovu u okviru šireg plana da stabilizira Irak šaljući 21.500 dodatnih vojnika u Bagdad i u pokrajinu Anbar.

Sudeći po izvještaju, State Department je isplatio 43,8 miliona dolara ugovaračkoj grupi DynCorp International za logor za osoblje za obuku policijaca van bagdadske palače Adnan koja je mjesecima stajala prazna. Oko 4,2 miliona tog novca je bespotrebno potrošeno na VIP mjesta i olimpijski bazen, što je naručilo iračko ministarstvo unutrašnjih poslova, ali nikada nisu ovlastile SAD.

Američki zvaničnici potrošili su još 36,4 miliona za naoružanje kao što su oklopna vozila, pancirna odijela i komunikacijska oprema koji se nisu mogli uračunati na DynCorp i moguće je da je preuranjeno uračunala 18 miliona dolara u potencijalno neopravdane troškove, navodi se u izvještaju.