Svijet
0

Izvještači PSVE-a osudili akciju Rusije

FENA
"Nezamislivo je da u 21. stoljeću država članica Vijeća Evrope izvrši invaziju na teritoriju druge države članice. Ruska okupacija dijela Gruzije, kao i kršenja ljudskih prava na teritorijama pod njenom kontrolom neprihatljivi su ne mogu ostati nekažnjeni", izjavili su Matyas Eersi i Kastriot Islami, suizvještači o nadzoru i obavezama Gruzije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) nakon posjete Tbilisiju i Goriju od 18. do 21. augusta, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

"Rusija bi trebala u potpunosti ispoštovati sporazum o primirju i odmah povući vojnike na pozicije prije sukoba. Štaviše, Rusija bi trebala odmah prestati sa svjesnim uništavanjem ekonomske infrastrukture Gruzije, za što ne može biti opravdanja", dodali su oni.

Suizvještači su izrazili žaljenje što nisu primijetili nikakav znak povlačenja ruskih vojnika uoprkos ponovljenim obećanjima predsjednika Medvjedjeva o suprotnom. Po međunarodnom pravu, Rusija, kao okupatorska sila, snosi punu odgovornost za sigurnost, dobrobit i zaštitu ljudskih prava svih ljudi na teritorijama pod njenom kontrolom", nadlasili su Eersi i Islami, koji su pozvali Rusiju da "okonča pljačke, kršenja ljudskih prava i etničko čišćenje o kome se javlja na teritorijama pod njenom kontrolom".

Eersi i Islami izrazili su ozbiljnu zabrinutost izvještajima da je veliki brojh sela oko Gorija rizičan po civilno stanovništvo zbog neeksplodiranih kasetnih bombi i ostalih eksplozivnih naprava".

Oni su preporučili da gruzijske vlasti, uz pomoć međunarodne zajednice, pokrenu kampanju svjesnosti od rizika od neeksplodirane municije, posebno među raseljenim osobama. Izvještaj o posjeti razmotrit će Biro PSVE-a 5. septembra, koji će dati preporuke jesenjem zasjedanju Skupštine od 29. septembra do 3. oktobra, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.